Ciasto owocowe na maślance

Żeby nie było tu zbyt cicho i pusto wpadamy na chwilę z przepisem, który ostatnio mama M. wypróbowała w naszej kuchni.

Owocowe ciasto ucierane na maślance

SKŁADNIKI:

  • 4 jajka
  • 2,5 szklanki mąki
  • szklanka maślanki (może być naturalna lub owocowa – my wybraliśmy truskawkową)
  • szklanka cukru
  • opakowaniecukru waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju (np. słonecznikowy)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

JAK TO ZROBIĆ?

Cukier, cukier waniliowy i jajka zmiksować na puszystą masę. Dodać maślankę i olej. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i powoli dodawać łyżką do ciasta mieszając. Ciasto wylać na posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą blachę (25/40cm). Rozłożyć umyte i osuszone jagody, maliny, truskawki (co kto chce) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut.

Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem i gotowe 🙂

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s